Jeżeli lubisz dobre jedzenie, a także chciałbyś poznać tajniki
dobrego gotowania, to nie może Cię zabraknąć na sosnowieckim festiwalu
kulinarnym. Wszystkich smakoszy zapraszamy 29 marca do budynku Wydziału
Nauk o Ziemi przy ul. Będzińskiej 60.
- Mamy naprawdę ciekawą ofertę gastronomiczna w mieście, a
niewiele osób o tym wie. A szkoda, bo większość sosnowieckich lokali to
miejsca prowadzone z pasją, co potwierdza zaangażowanie lokalnych
przedsiębiorców w tworzenie tego Festiwalu. Kilka miesięcy temu
otwarliśmy projekt wdobrymklimacie.pl, który pokazał, że dzielenie się
wiedzą o ciekawych miejscach w regionie jest potrzebne. Niech i ten
festiwal pokaże, że potrafimy doceniać to co dobre. – mówi Filip Kubica, jeden z pomysłodawców imprezy.
Festiwal będzie podzielony na cztery strefy, aby poruszanie się po festiwalowej przestrzeni było łatwe i przyjemne.
Strefę Speakers wypełni pokaz kuchni molekularnej, w
którym zobaczymy jak można tworzyć potrawy z wykorzystaniem ciekłego
azotu. O jakość pokazu zadba szef kuchni restauracji Wodna Wieża
określanej przez wielu jako najlepszej w województwie Śląskim - Dominik
Duraj.Za skalpel chwyci Damian Twarduś, prowadzący na codzień kawiarnie
Kaprys Lingiuniego w Sosnowcu. Zaprezentuje jak z warzyw i owoców zrobić
dzieło sztuki, wprowadzając nas w świat food-carvingu. Specjaliści z
Kompani Piwowarskiej opowiedzą nam jak powstaje najstarszy trunek na
świecie czyli piwo. Jednak na teorii się nie skończy, po teoretycznym
wstępie, podczas mini warsztatu piwnego, zobaczymy jak poprawnie je
nalewać i smakować. Nie zabraknie dietetycznych porad oraz możliwości
zbadania składu własnego ciała. Strefę speakers zamknie świetny barman
Krzysztof Drabik i zrobi to w charakterystyczny dla siebie sposób, czyli
będzie się działo!
Strefę Makers zapełnią profesjonalne warsztaty
fotografii kulinarnej przygotowywane wspólnie z marką Olympus, zdobienie
cupcakeów, gdzie o solidne przygotowanie warsztatowiczów zadba
Wypiekarnia Cafe oraz warsztat winiarski dla początkujących, który
przeprowadzi Prosecco z Katowic.
Strefę Expo tworzyć będzie lokalna gastronomia
oferująca swoje najlepsze przysmaki. O słodką atmosferę zadbają
Wypiekarnia Cafe, Kaprys Linguniego oraz Fabryka Kurtosza. O nieco inne
kubki smakowe zatroszczą się chłopaki z Dojo Sushi, restauracja Tamarynd
oraz Magiel Kulinarny. Pomyśleliśmy również o osobach, które zabiorą
swoje pociechy ze sobą - o pomalowane twarze małych gości festiwalu
zadba przedszkole Mistrzowie Zabawy.
Ostatnią strefę stanowi Strefa Chillout gdzie będziemy mogli odpocząć na wygodnych pufach, poszerzając swoje znajomości i nabrać energii na kolejne wystąpienia.
Informacje o bezpłatnych wejściówkach znajdziesz na www.facebook.pl/zasmakuj
(źródło: sosnowiec.pl)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz