Wstęp i udział nieodpłatny!
Smak mazurka jest nam dobrze znany z tradycyjnej polskiej kuchni wielkanocnej, natomiast jego pochodzenie nie jest do końca wyjaśnione. Przepis na ciasto prawdopodobnie dotarł do Polski ze wschodu razem z Turkami. Niektórzy jednak uważają, że ciasto pochodzi z Mazowsza, a sama nazwa od słowa Mazur - dawniej mieszkańca wspomnianego regionu.
Mazurki wypieka się w różnych
kształtach - owalnych, trójkątnych, kwadratowych. Ich powierzchnię można
udekorować lukrem, ozdobić owocami lub bakaliami. Wszystkie mazurki
mają jednak wspólny mianownik: są bajecznie słodkie, proste w
przygotowaniu, smaczne i stanowią ozdobę świątecznego stołu. Właśnie
takie mazurki, dzięki prowadzącej projekt "Gotowanie w AfreeKANIE"
Barbarze Surmacz - Dobrowolskiej, zagoszczą już 8 kwietnia w restauracji
AfreeKANA.
Każdy, kto 8 kwietnia o godz. 18.00
odwiedzi restaurację w budynku KANY skosztuje potraw, zwiastujących
święta, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz
przepisy do kolekcjonowania.
Ponieważ projekt "Gotowanie w AfreeKANIE" cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem, liczba miejsc na pokaz kulinarny jest ograniczona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz